Özgeçmiş Hazırlama – CV Örneği Nasıl Hazırlanır
İşe kendinize profesyonel bir özgeçmiş hazırlamakla başlayın.
Özgeçmiş hazırlamaya gerçekten önem verin. Bir iş görüşmesine gittiğinizde karşınızdaki firma yetkilisi sizden ilk olarak bir özgeçmiş isteyecektir.
Özgeçmiş hazırlarken kişisel özgeçmişinizi yazmanızda pek fayda yoktur. Burada teknik konularda ve karşınızdaki kişinin bilmesi gereken şeylere önem vermelisiniz.
Öncelikle özgeçmişiniz basit ama profesyonelce hazırlanmış olmalı. CV’nizde bütün bildiklerinizi yazın ve bunu yazarken mutlaka gerçekçi olun.
CV’nizde azimli olduğunuzu karşınızdakine hissettirin. Firmalar ve iş yeri sahipleri teknik anlamda çok deneyimli insanlardansa yetiştirilebilecek insanlara yatırım yaparlar.
Yaptığınız işleri özgeçmişinizde bulundurun. Bunu yaparken güzel bir anlatım sergileyin. Çok fazla iş geçmişine girmeyin. Öncelik sıranızı en büyük firmadan en küçüğüne doğru verin.
Size ulaşılabilecekleri iletişim bilgilerinizi yazın. Örneğin: adınız, soyadınız, adresiniz, ev varsa iş telefonunuz, cep telefonunuz, doğum yeriniz vb. Firmaların size güven duyması için bunlar önemlidir.
Özgeçmişinizde güzel bir dil kullanmaya önem gösterin ve her zaman samimi olun.
Kişisel bir siteniz yoksa yapın. Kişisel sitenizi ticari anlamda yarar sağlamak için geliştirin.
Kişisel sitenizde iletişim bilgilerinizi yayınlayabilirsiniz ama web sitenizi gezecek kişilerin sadece firmalar olmayacağını unutmayın. Güvenlik açısından çok özel bilgilerinize burada deyinmemekte fayda var.
Web sitenize işlevselliğin ön planda olmasına ve kolay dolaşabilirliğe önem gösterin. Tasarım güzel olmalı ama üzerinde günlerce düşünerek vakit kaybetmemelisiniz. Her şey açık, net ve sade olmalı. Artık web siteleri eskisi gibi rengarenk veya çok fazla grafiksel yapılmıyor. Yeni trendler web sitelerinin çok sade ve anlaşılabilir odaklı siteler olacağını gösteriyor.
Web siteniz kendi domain adresiniz olmasını sağlayın. E-posta bilgileriniz de kendi domainiz üzerinden olmalı. Örneğin www.adiniz.com, adiniz@adiniz.com gibi.
Şunu da belirtmek gerekirse artık mynet yahoo hotmail ve gmail gibi mail servisleri iş verenler için profesyonelce karşılanmıyor. Tam aksine sizden puan kırdırıyor. Çünkü günümüzde 10 yıl öncesi gibi artık sadece kağıt kalem kullanılmıyor. Bu tür şeyler tarihe karıştığı için iş verenler teknolojik anlamda kafa yapısına sahip çalışanlar tercih ediyor.
Eğer yukarıdaki yazılanlar %100 uygulanmış işe iş arayabilirsiniz.
İş bulmak için Öneriler ve tavsiyeler
İş bulmak için en ideal yol Internet’te iş bulma siteleridir. İş bulma siteleri iş arayanları iş verenler ile buluşturan web tabanlı profesyonel sitelerdir. Bu gibi siteler de üye olup özgeçmişinizi bırakırsınız ve iş veren firmaların sizi bulmalarını beklersiniz. Üye olup özgeçmiş bırakma kısmına geldikten sonra önemli olan her şeyi normal hayatta da olduğu gibi doğru ve anlaşılır biçimde yazmaktır. Nasıl CV’nizde tüm detaylara önem gösterip her şeyin profesyonel olmasına dikkat ediyorsanız Internet’te de bu gibi kurallara uymanız gerekir.
Tüm üyelik ve özgeçmiş hazırlama işlemleri bittikten sonra personel arayan firmalara iş başvurusu yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda ilan da bırakabilirsiniz. Ayrıca iş bulma sitelerinin haber bültenlerine üye olmanızda iş arayan firmalardan haberdar olma açısından fayda var.
Diğer bir yol ise güzel bir özgeçmiş hazırladıktan sonra google arama motorunda çalışmak istediğiniz veya kendi branşınız ile ilgili alanlardaki firmaları arattırarak bu firmalara özgeçmişinizi e-posta olarak gönderebilirsiniz.
İlgilendiğiniz firmanın web sitesindeki kariyer veya insan kaynakları kısmında e-posta / iletişim bilgileri yer alacaktır. Özellikle mailinizin odaklı kişiye gittiğinden emin olun.
Örneğin şöyle bir kapak maili yazabilirsiniz.
Sayın İsim Soyisim
Genel Müdür
Firma İsmi
Firma Plaza Kat: 5
No: 60 Taksim
İstanbul
09 Ağustos 2007
Sayın İsim Soyisim
Firmanızın ilgi alanları ve web sitenizin içeriği ilgimi çekti. Söz konusu pozisyonların benim deneyim, bilgi ve becerilerime oldukça uygun olduğunu düşünüyorum.
Çalıştığım Örnek Firma’da “IT Manager†olarak çalıştığım süre içerisinde verdiğim hizmetler ile şirketimin karlılığını önemli seviyede arttırdım.
Bugüne kadar görev aldığım tüm şirketlerde yenilikçi, araştırmacı ve yeni fırsatlar yaratan bir rol alarak, şirketimin daha etkin bir yapıda kararlılık göstermesini sağladım. Bahsettiğim araştırmacı yenilikçi yapım, kişiliğim ve bugüne kadar göstermiş olduğum performans ve engin tecrübem ile şirketinize son derece yararlı olabileceğime inanıyorum.
Ağustos ayı içerisinde bir görüşme için uygun olabilirim. Pozisyon gerekliliklerini ve bu pozisyonlardaki gerekliliklere uygunluğumu görüşmek üzere sizden haber bekliyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Adınız Soyadınız
Bir firmaya iş başvurusu maili gönderdikten sonra kesinlikle o firmayı sonuç ile ilgili aramayın. Eğer bir sonuç olacaksa size geri döneceklerdir. Bu 1 günde sürebilir 6 ayda.
Eğer yukarıdaki anlatılanları uygularsanız Internet’in iş bulma potansiyelinin genel bir kısmını değerlendirmiş sayılırsınız. Internet her alanda olduğu gibi bu alanda da sınırsız olanaklar sunuyor.
Size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bir CV örneği hazırladık. Örnek CV’yi indirebilirsiniz.
Aşağıdaki hazır cv içlerinde dönem ödevi olarak kullanmak isteyen öğrencilerin, iş başvurusu yapmak isteyen kişilerin ve iş veren firmaların da bulundupu en az 20 bin kişinin üzerindeki bir kitle tarafından bilgi7.com katkılarıyla kullanılmaktadır.
İngilizce CV Örneği için buraya tıklayın.
59 Yorum »
Yorum bırak






arkadaşlar bi otomobil fabrikasın cw werecegım nasıl yazabılırm sızce bı bilgisi olan war mı…? üniwerste mezunuyum.
Yorum yapan NECATİ — 13 Eki 2008 @ 11:34
Merhaba, cvsihirbazim.com’dan oluşturabilirsin
Yorum yapan Bilgi7 Yönetimi — 13 Eki 2008 @ 13:06
arkadaşlar yeni mezun oldum, ve askerliğimi yeni tamamladım. cv me yazacak iş tecrübem staj harici yok. stajlarda da malum pek ilgilenilmiyor. onun için cv hazırlamada zorluk cekiyorum. bir de klasik özgecmiş nasıl bişey cv den farkı var mı, ?
bilgilendirirseniz cok memnun olacam…
Yorum yapan süleyman — 22 Ara 2008 @ 20:18
arkadaslar icra dosyalarını takıbi icin hukuk burosuna ıs basvurusu yapacam nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevınırım
Yorum yapan bilal — 21 Oca 2009 @ 23:44
markete cv oluşturacam nasıl oluşturabilirim.
Yorum yapan melek — 22 Nis 2009 @ 13:13
ben betül özcan 1992 doğumlu araklı da oturuyorum daha önce kasıyerlık ve tekstılde çalıştım dışardan lise okuyorum ve sımdı iş arıyorum tel_536 453 45 38 teşekürler…
Yorum yapan betül özcan — 17 Tem 2009 @ 16:37
merhaba ben göknur 1990 tokat dogumluyum ankarada yaşıyorum daha önce denizatı pastanesinde kasiyerlik ve tezgahtarlık yaptım erba süpermarkette 1.5 senedir kasıyerlik yaptım bazı nedenlerden dolayı işten çıktım şimdi ise iş arıyorum tel.05389262854 tesekkürler
Yorum yapan GÖKNUR POKER — 06 Ağu 2009 @ 20:52
merhaba arkadaslar bana yardımcı olurmusunuz cv örnegini bulamıyorum yardımcı olursanız sevınırın arkadaslar
Yorum yapan erman — 29 Ağu 2009 @ 08:21
bn üniversite öğrencisiyim burs için özgeçmiş yazmam gerekiyor biri yardımcı olabilir mi acaba nasıl hazırlamam gerekiyor??
Yorum yapan sevda — 08 Eyl 2009 @ 22:37